Historiek van de Izegemse Triatlon Club

De Izegemse Triatlon Club werd in 1986 opgericht door Dirk Demaré, Jacques Taillie en Marc Desmet. De club kent zijn ontstaan uit de eerste kwarttriatlon van België, namelijk die van Kachtem, deelgemeente van Izegem.  ITC stond reeds in 1987 in voor de sporttechnische organisatie van de Triatlon van Kachtem. Hiermee behoren we ook tot het prille begin van de triatlonsport in België (1982).

Na de teloorgang van de kwarttriatlon in Kachtem organiseert onze club sedert 1991 de Izegemse Kwarttriatlon. De huidige kwarttriatlon is uitgegroeid tot één van de topwedstrijden in Belgie  met steevast de Belgische triatlontop aan de start . Zo werd het Belgische kampioenschap olympische afstand in 2009, 2011, 2016, 2017 & 2018 georganiseerd in Izegem . De triatlon kan ieder jaar op duizenden toeschouwers rekenen en is een Izegemse klassieker geworden. Editie 2015 was dan ook de 25ste organisatie op rij.  Sedert 2003 werd de kwarttriatlon aangevuld met verschillende jeugdwedstrijden, een trio-triatlon en 1/8 triatlon.

In 2013 organiseerde EFC-ITC ook het Belgisch Kampioenschap Ploegentriatlon.

Naast andere organisaties als het clubkampioenschap, de zwemloop en de “Strijd der Titanen” is er een brede clubwerking met tal van gezamenlijke trainingen gekruid met een unieke teamspirit en samenhorigheid.

De missie is op vandaag nog steeds: EFC-ITC heeft de ambitie om elke triatleet te kunnen bijstaan in het realiseren van zijn/haar doelstellingen, van recreant tot competitie-atleet, van atleten die een eerste triatlon willen finishen tot profatleten, van talentvolle jeugd tot atleten met Olympische dromen. Dit alles binnen een clubwerking waar een goede sfeer en teamspirit centraal staan.

Op vandaag telt de club ongeveer 250 leden.

Historiek ITC