Al zijn we nog in blijde verwachting van Parijs-Roubaix, 2021 staat nu al te boek als een knotsgek wielerjaar. De koersspanning was te snijden en emoties laaiden hoog op. Opnieuw maakten Julian, Wout, Remco, Mathieu en Tadej het goede koersweer. Het tijdritgoud in Trentino van junior Alec Segaert gaat voor eeuwig en altijd de Lendeleedse geschiedenisboekjes in. In de oldtimer Mini Cooper van zoon Kasper reed meester Bart zijn voormalige pupil Alec in zijn Europese Kampioenentrui op de speelplaats in Lendelede rond.

Reikhalzend telde Groot-Lendelede af naar de WK-tijdrit in Brugge. Het smartboard van meester Bart vervelde eventjes tot een Sporza-scherm. Het zal toch niet waar zijn? Het nipte WK-brons, met dank aan broer Loic, S(ofie)-Works en coach Serge Pauwels, voelde op ’t Zand als goud aan. Speciaal voor het legertje Alec-fans weergalmde een uurtje na de cérémonie protocolaire tot driemaal toe de Brabançonne, volgens de speaker het Lendeleedse volkslied, Kippenvelmomenten. Het ‘Alec live’ whatsappgroepje ontplofte, vooral in de ochtendlijke uren. Tien dagen later hoorde je Noors en Lendeleeds, vergelijkbare klankstoten, in de fanzone op de Leuvense vesten. Net als de Brugse brouwers zagen de Leuvense de Alec-petjes graag passeren. In het thuislokaal in café De Kluisberg, waar decennia koersgeschiedenis in het behang zit, werden fans telkens verwend met een pintje per overwinning. Oudste fan vader Marcel genoot in zijn veilige gele hesjesoutfit – noem hem geen gilet jaune – met volle teugen. 

Op de achtergrond van zoveel koersgeweld kroonde papa Frank Segaert zich drie weken eerder in Menen tot Belgisch Kampioen halve triatlon in Menen, in de leeftijdscategorie van de bijna bruggepensioneerden 50-59 jaar. De appel valt niet ver van de boom. Toch blijven kwatongen zich afvragen of de extreem hoge wattages die zoon Alec ontwikkelt toch niet eerder via de sportgenen van mama Karen doorgegeven zijn? Vier weken later stond Frank met zeven collega’s, waaronder drie Lendeledenaren, van de Izegemse Triatlonclub aan de start van de Ironman Klagenfurt. Hoe hij dit alles ingepast krijgt, blijft zelfs in triatlonkringen mysterieus. Zeker is dat Iron Frank het zwakke geslacht in Oostenrijk aanvoerde  met in zijn zog Karel, Dominique, Xavier en good old Luc. Katrien, Sophie en Cinthy dwongen in Klagenfurt hun Iron Lady-roepnaam af.

Niettegenstaande corona het triatlonvoorjaar verpestte, blikt voorzitter Frank terug op een ongemeen succesvol 2021 voor het EFC-JODA-ITC-team. Hij kan de overwinningen en podiumplaatsen van zijn pappenheimers nauwelijks bijhouden. Absolute uitschieters vindt hij het BK ploegentriatlon van de Izegemse dames en de winst op IM Emilia Romagna van Gijs Van Ranst.

Hoe mijn sportseizoen schoorvoetend op gang kwam en uiteindelijk in een stroomversnelling raakte, deel ik via zes fragmenten uit mijn sportdagboek.

2021 in zes etappes.  

Etappe 1: Swike Gravelines (zondag 4 juli, wedstrijd 526, triatlon 44)

Pas zes dagen geleden nog kunnen inschrijven voor Swike Gravelines: 1,9km. zwemmen, gevolgd door 90km. fietsen en … stop!
68 uur voor de wedstrijd moest ik PCR-test laten afnemen (AstraZeneca2 pas binnen twee weken). Voelde absurd aan. Geen keus, anders geen wedstrijd in Frankrijk. Vertrokken in Temse om 04.30u. Miste toen al frisheid.

Lage verwachtingen: vijf kilogram overgewicht; Bibliodroom-vet: dat kleeft aan de ribben. Buienradar zag er niet katholiek uit.
Parkeerde mij in Gravelines achter Geoffrey Vanhee. Deed deugd om na twee jaar nog eens een clubgenoot in levende lijve in die flitsende EFC-JODA-ITC-huisstijl te ontmoeten.

Openwatertemperatuur van het Parc des Rives de l’Aa voelde warmer aan dan buitentemperatuur. Opgewarmd door de reactor van de aanpalende kerncentrale? Zwemparcours leek verdacht op dat van roeivijver in Willebroek: zwembaddiep en kaarsrechte lijn die mooi gevolgd kon worden. Leuk. Stress van openwaterzwemmen viel onmiddellijk weg. Zwom veilig en heel rustig langs een lijn – voor de roeiers? – met boeien. Ontnuchterende zwemtijd: 45 minuten. Oei, een halve minuut per 100m. trager dan voor corona. Betaalde cash rekening voor mijn zwemsabbatical: bijna een jaar niet kunnen en durven zwemmen.

Ontzettend trage wissel. Regende oude wijven. Bedacht mij tijdig en liep in wisselzone terug om extra onderhemd lange mouwen aan te doen. Prima keuze. Vervolgens teruggekeerd naar ToiToi om radioactieve restantjes te lozen.

Geen regen, wel zondvloed. Département du Nord lag er nog troostelozer dan anders bij. Kreeg eerst medelijden met de Chtriman langeafstandstriatlon die we dwarsten op fietsparcours en vervolgens met mezelf.  Prima ingeving om reeds na 30km. mijn Finalegel van Svensson op te nemen. “Waarom?”-vraag en “ik zal toch niet lek rijden?”-vrees kunnen wegduwen. 75g cafeïne later zag mijn wereld er opnieuw rooskleurig uit. Casselberg afdalen op een spekglad wegdek met tijdritfiets: al betere ideeën gehad. Tweede koershelft fleurden wegen en koershumeur op. Nog twintig swik(st)ers kunnen inhalen. Vriendelijke signaalgevers wezen telkens sussend naar zebrapaden: ça glisse, ça glisse.Beschamend fietsgemiddelde: 30,5km./u. De weg terug na corona en Koerszaken: uitdagend!

Uitstekend gevoel tijdens terugtocht, met Radio Tour op de achtergrond. Benen gloeiden van geluk.

Etappe 2: Sprinttriatlon Bütgenbach (zaterdag 24 juli, wedstrijd 527, Triatlon 45)

Regende oude wijven op weg naar start. Kil. Zilveren medaille Wout Van Aert wegrit Tokyo hét gespreksonderwerp onder Duitstalige atleten in wisselzone: “Unser Wout ist ein ausgezeichneter Rennradfahrer”.

Start wedstrijd half uur uitgesteld. Olievlek op fietsparcours. Uitstel gaf vertrouwen: goede organisatie.

Leuk zwemformat: 375 meter zwemmen, 10 meter strand, 375 meter zwemmen. Tip: zet zwembrilletje niet even af op strandtussenstukje, wanneer deze niet lekte tijdens eerste zwemonderdeel.

173 fietsen in wisselzone: Tiental toppers én Wim Lagae deden het met tijdritfiets.

Eerder advies ingewonnen bij clubgenoot Nik Messely, die daar eerder met Katrien deelgenomen had: “hellingen in het fietsen: wel wat meters, maar valt mee” én “herinnering wat kwijt, maar de restaurants kennen we wel nogJ”. Uit cryptische informatie afgeleid dat parcours vrij vlak zou zijn. Klimtalent Nik verkeerd ingeschat? Prima gepowerd op steile hellingen. Voorzichtig met tijdritfiets in vlugge, lange afdalingen. Remblokjes piepten als gek op natte carbonvelgen. Tijdens fietsonderdeel, 19km. en 400 hoogtemeter, win ik vijftigtal plaatsen. Uniek fietsparcours. Sprinttriatlon: een feest!

Op de spekgladde eerste trailkilometer na – geen spek voor de gladde zolen van mijn Vaporfly’s – vlug loopparcours. Helaas door velen gepasseerd. Laatste kilometer à 12,5km./u.

Vijfde bij de flinterdun bezette age group 55-59 jaar. Selectie EK München Sprinttriatlon 2022.

Knappe organisatie: Bütgenbach Sport schafft das. Hoop, bij leven en gezondheid en droog weer en ‘gewone’ koersfiets, er de enkelchip nog eens aan te spannen!

Etappe 3: Tijdrit Walsoorden – Doel (woensdag 28 juli, wedstrijd 528)

Super gemotiveerd voor jaarlijkse tijdrit in het Verdronken Land van Saeftinghe. Zou Bütgenbach-zweet – 1 minuten wattageblokjes bergop en vijf kilometerblokken op Hoge Venenweg – vandaag renderen?

Organisator Dirk koos tijdrittracé in functie van rugwind-zijwind. Leve de aerodoping! Daarom start boven op de helling in Walsoorden en in lijn via Emmadorp naar Oud-Doel. Altijd gedoe om mij in Speedwear-tijdritpakje te wurmen. Heup- en buikvetrolletjes vergemakkelijkten opdracht niet. Assistentie Ria en Robin, ook in volgwagen met reservewielen, motiveerde.

Start om 19u. Oef, polderrugwind, 2 à 3 beaufort, was nog niet gaan liggen.

Powerbenen! Harde Bütgenbachwerk loonde.

Topdag: 13,7 kilometer in 19m.28s. PB met 42,2km./u. gemiddeld. Gemiddelde wattage: 298. Vijfminutenpower: 313, 1 minuut power: 298. Vlug op Strava plaatsen en mijn twee volgers informeren?

Met deze waarden kan ik naar een koersoorlog voor 55+ers. Mijn trainingsbuddy en motivator Dirk geklopt. Keek beetje zuur. Nochtans: 68 jaar en 41 gemiddeld; il faut le faire.

Leuke afsluiter in de afspanning QS Stables in Sint-Niklaas. Resultaten werden gewikt en gewogen en tijdritverhalen aangedikt.

Etappe 4: Clubkampioenschap sprinttriatlon Izegem (zaterdag 14 augustus, wedstrijd 529, Triatlon 46)

Lievelingsformat: sprinttriatlon met zwembadstart. Opmerkelijk lage opkomst clubgenoten: 30 mannen en 7 vrouwen.

Openwaterzwembad De Krekel straalde in augustuszon. Baan 6 was voor mij alleen, olé olé.  Personal Best: 500 meter in vijftig meterzwembad: 8m25s. Al deed aerovoordeel wetsuit wonderen.
Nagenoten van zwemluik. Spierspanning voelde als na een proloogtijdrit aan. Autotransfer naar apartement vader Marcel: witte pistoletjes met kippenfilet, op een bedje van mosterd, met Cola Zero op frigoboxtemperatuur. Geen tijd te verliezen, want wou even powernappen. Lang leve de platte rust na het zwemluik in een triatlon!

Opa Marcel was blijven hangen op een brunch bij nichtje Tine. Had kot voor mij alleen. Eerst gefoamrold. Vervolgens op bed gastenkamer fietsonderdeel gevisualiseerd. Hazeslaapje lukte niet wegens after swim naspanning.

Zonnige sfeer tijdens fiets line-up. Stond met de twintigste zwemtijd van de dertig mannen. Vol gefietst en opgerukt naar plaats tien. Velgremmen moesten wennen aan nerveus parcours. Ging vol tot aan wisselzone.  21,4km. à 37,4km./u. gemiddeld; 283 NP.

Ondanks een, naar mijn normen, vliegensvlugge wissel naar Vaporfly met (voor het eerst) snelveters stoven zestal lopers mij nog tijdens uitlopen wisselzone voorbij. Jonas Lybeer en zijn copain Davy – Blind Getrouwd en Gelukkig Gescheiden –  Casteleyn topten het groepje, dat ik in volle fietsfinale niet kon afschudden. De gelukhormonen van zijn nieuwe verliefdheid gaven Davy vleugels. Na 1 kilometer lopen dubbelde Matthias Allegaert mij, op de voet gevolgd door Hannes Cool. Snoeihard.

Kasper had die toppers op sleeptouw moeten nemen. Zoals tijdens de vorige clubkampioenschappen. Gefocust rond twintig kilometer per uur. Maar Kasper overstak mij niet.

Toeme toch, Kasper, Kasper.

Etappe 5: Lendlee Koerse (maandag 23 augustus, wedstrijd 530)

Drukte van jewelste aan start. Broer Bart, veerkrachtig maar vechtend tegen emoties, stond er ook. Kasper koerste in gedachten mee.

Broer Jan legde in Lendlee Koerse de laatste hand aan de voorbereiding van zijn pensioen een week later.

Oef, kurkdroog, want eerste rondes hadden iets van de snelheid en het spektakel van de 24 uur van Le Mans. Niet ongelukkig dat kopgroep van zeven wegreed. Bracht beetje rust in groep twee, waar ik met een 15-tal deel van uitmaakte. Moest heel wakker blijven met al dat nerveus bochtenwerk. Twee jaar niet meer gekoerst, raar. Ook in groep 2 lag snelheid hoog. Kon uit informatie van speaker Frank Bruyneel afleiden wie vooraan in mijn groepje op kop sleurde.Super gevoel, maar toch zuinig omgesprongen met die enkele cartouches. Spaarde mij voor prima positionering laatste bocht.

Mijn masterplan lukte: draaide daar derde, klaar om sprint in te zetten. Lendlee, here we come. Merde, schoot uit linkerhaak. Leerde later dat slijtage schoenplaatje en niet strak aangespannen pedaaltje dit veroorzaakten. Bleef gelukkig recht en kon ketting er rijdend opnieuw op leggen.

17de overall; winnaar in de weliswaar niet super sterk bezette (wik en weeg mijn woorden; want LAGAE Bart en LAGAE Jan namen ook deel in deze reeks)  55+reeks. Mocht verdorie, voor het eerst in mijn carrière, op podium in Lendelede. 37,8 kilometer à 39,9 km./u. gemiddeld; NP: 274W; piek 1 minuut 429W, piek 5 seconden: 894W.

Lucky day voor de Lagae’s: onschuldige kinderhand pikte het rugnummer van Jan en Wim LAGAE uit de box; we wonnen een bon van 75 euro bij Lingeriezaak Oh La La, “Lingeriewinkel met beste paskamerservice”, Rijksweg 4, Lendelede.

Nachtraven Jan en Bart doken nog het Lendeleedse avond-, nacht-, vroege- en late-ochtendleven in. Ik liet die kelk aan mij voorbijgaan.

Etappe 6: Monstertijdrit Zeewolde (zondag 26 september, wedstrijd 531)

Puzzelstukken konden vandaag niet beter vallen. Ideale weersomstandigheden: 20 à 22 graden, 2 à 3 beaufort. Gelukkig. Sinds Lendlee Koerse tweeduizend extra trainingskilometers, inclusief intensieve prikkels, goed verteerd. 82kg, droog aan de haak.

Rechtzetting: Monstertijdrit Almere vindt vooral op grondgebied Zeewolde plaats.

Mocht als eerste starten. Wou zo vlug mogelijk terug aan wagen staan om WK Leuven op terugweg live te beleven. Wielergoden straften mij niet af voor zware beginnersfout rond kilometer 5. Bedankt! Parcours lag plots kletsnat en ik kwam te vlug eerste bocht uit. Schoof, met voorwiel met 23-tubeke, bijna onderuit in dreklaagje, dat boer Guus uit Zeewolde op asfalt achterliet. Kon gelukkig met reflex bijsturen. Alleen op de wereld en door niemand ingehaald tijdens startronde van 34,45km. à gemiddeld 37,8km./u. Haalde eerste uur mijn beste wattage: 261W en piekwattage 20 minuten: 272W. Halfweg zes minuten voorsprong op 2020-schema. Gemiddelde snelheid heel lang 37,x: dat gaf de burger moral.

Na twee fietsuren stond tellertje op 75km. All time record. Net als de 100km in 2u43m. Derde fietsuur op karakter en lichte maaglast: toch nog 36 kilometer gebold. Toerental viel terug van 90 à 92 naar 85. Perste laatste ronde nog een gemiddelde van 35,1km/u uit benen en rug, met dank aan laatste drie kilometer, waar ik met rugwind nog hoogste hartslag (170) en snelheid (44km./u.) haalde.

MTR 2021: 137,8 km. à 36,28km./u. (3u.47m.54s.; NP: 242; gem. cadans: 86

Vijf minuten na aankomst in Leuven-modus. Laatste tachtig kilometer gevolgd op livestream sporza.be. Gecombineerd met snedige analyses van Jan Bakelants en kleurrijke verslaggeving Christoph Vandegoor. Zalig.

Stopte tweemaal: opkomende krampen + genieten van Alaphilippe en Leuven-lus.

Thuis uitslag tijdrit gemonsterd: 1) 11 tijdrijders DNF 2) vierde laatste tijd; oei 3) tweede oudste finisher: oei, oei, oei.

Totale uitslag: Uitslagen 2021

Zwijgen is zilver, spreken is goud: De Jogclub

Wist je dat Wim ook nu en dan eens te gast is bij de Jogclub van Seppe Odeyn en Robrecht Paesen? Ook deze week was hij opnieuw aanwezig voor een aangename podcast die je hier kan beluisteren: Luister hier via Spotify

Lees zeker ook eens het boek van onze Wim! KOERSZAKEN: