Deze hadden jullie nog van ons te goed! Een interview met Xavier Muchery die op 16 december 2018 voor de 2de keer richting finish knalde in “De Hel van Kasterlee”. De Hel is een cross-duatlon die gekend staat om zijn winterse, barre omstandigheden. De atleten krijgen er 15 kilometer lopen, 118 kilometer mountainbiken en nog eens 30 kilometer lopen voorgeschoteld. Een strijd met jezelf, de natuur & de andere deelnemers. 

Xavier, wat is je motivatie om naar Kasterlee af te zakken? Wat spreekt je precies aan?

Mijn grootste motivatie? Een keer weg zijn van huis, zeker? Dat is een reden, maar lang niet de enige reden om deel te nemen. Wat mij het meest aanspreekt is de uitdaging om die langdurige inspanningen (15 km lopen, 118 km mountainbiken en nog eens 30 km lopen) vol te houden in gure, winterse weersomstandigheden. Door regen, sneeuw, koude,…kan de Hel een extreem zware wedstrijd worden. Het feit dat nog maar weinig leden van de club aan die cross-duatlon hebben deelgenomen, speelt ook wel mee.

Hoe lang en hoe bereid je je hierop voor?

Ik startte, met een goede basisconditie, in september met de voorbereidingen voor de Hel. Door een blessure aan de achillespees kon ik de looptrainingen pas half oktober starten. Dankzij de deskundige begeleiding van Brecht Gravensteyn (FuseAction) was ik uiteindelijk toch goed voorbereid op de Hel van 16 december.

Was het deze keer zwaarder dan je eerste deelname?

Door de hevige regenval gedurende de dagen voor de wedstrijd, werd het parcours erg modderig. Dat bemoeilijkte enorm het fietsen. Bovendien viel er tijdens de nacht voor de wedstrijd nog enkele centimeters sneeuw. Daardoor was het een veel zwaardere wedstrijd dan mijn eerste deelname. De organisatie en deelnemende atleten waren het er allen over eens dat de Hel 2018 door de weersomstandigheden de zwaarste editie ooit was.

Wat vind je van de wedstrijd zelf?

Uitstekende organisatie en mooie locatie. Het parcours zelf is haalbaar zonder veel techniek met de mountainbike. Je moet wel een ‘krachtpaard’ zijn om de finish te bereiken.

Tevreden met het resultaat? Jezelf en uw begeleiders beloond met een feestje of een frietje?

Ik ben 100% tevreden. Als je de finish haalt in de Hel, mag je niet ontgoocheld zijn. Van de 370 deelnemers zijn er 220 atleten aangekomen. Ik was 178ste met een tijd van 11 uur en 12 minuten, waarvan 23 minuten wisseltijd. Ik wisselde regelmatig van kledij om niet onderkoeld te raken. Ik vond dat noodzakelijk in die barre omstandigheden om mijn  wedstrijd te kunnen afmaken.

Elke deelnemer is verplicht om tijdens het laatste looponderdeel (30 kilometer) een begeleider te hebben die meefietst tijdens het lopen. Net zoals vorig jaar kon ik rekenen op Jaron Vanhoutte. Ook dit keer vervulde hij zijn rol als begeleider op een schitterende manier!

Vooral ook de aanwezigheid van mijn supporters Brecht Gravensteyn en Bart Vanpoucke maakte het zo bijzonder. Zij waren speciaal voor mijn wedstrijd naar Kasterlee afgezakt en hebben bovendien ook meegefietst tijdens mijn loodzware laatste 30 kilometer lopen. Met deze drie enthousiaste fietsbegeleiders de finish halen van de Hel? Dat is onvergetelijk! Nogmaals, hartelijk dank Jaron, Bart en Brecht! Na de wedstrijd genoten we van een heel goed gevoel en een smakelijke spaghetti.

Welke wedstrijden liggen er dit seizoen op je parcours?

De 1/2 van Leuven en 1/2de B.K. Geraardsbergen.

Dank u voor de leuke babbel Xavier, veel succes in Leuven & Geraardsbergen!