Vorige zondag 7 mei 2017 ging het clubkampioenschap van de Izegemse Triatlonclub door. Een jaarlijkse traditie en meteen een indicator van het vormpeil voor vele atleten. In de voormiddag werd er gezwommen in het Krekelbad en in de namiddag ging het fiets- en loopgedeelte door aan de Nieuwe Mol te Izegem.

Net als het voorbije jaar werd ook de ‘battle of EFC-ITC’ georganiseerd. Deze ludieke wedstrijd binnen de wedstrijd zorgt er voor dat iedere deelnemer kans heeft om als eerste de finish te bereiken. Er wordt immers een inschatting gemaakt van het tijdsverschil met de te verwachten winnaar, en dit tijdsverschil wordt als bonus gegeven bij de start. Op die manier wordt als het ware een omgekeerd wedstrijdverloop gecreëerd, waarbij naar het einde toe alle deelnemers min of meer samen de finish bereiken. De winnaar van deze battle krijgt de hoofdprijs: een gratis lidmaatschap voor volgend seizoen!

De spanning was ’s morgens dan ook om te snijden en de vele deelnemers waren klaar om er in te vliegen. Hier en daar werd al wat gebluft en gepokerd, de vraag was dan ook wie mentaal sterk genoeg zou zijn om de titel binnen te halen. Schaduwfavoriet Stan Vandendriessche zette tijdens het zwemmen meteen de puntjes op de i door meer dan een halve minuut voorsprong uit te bouwen dankzij een fenomenaal zwemnummer. De tegenstand was gewaarschuwd. Topfavorieten Hannes Cool en Kasper Lagae wisten meteen dat er geen cadeaus zouden gegeven worden. Bij de dames maakte Charlotte Deldaele haar favorietenrol meer dan waar: Ine en Delphine Couckuyt kregen kostbare seconden aan hun broek.

Na de middagpauze werden alle atleten verwacht aan de Nieuwe Mol. Eerst ging de scholentriatlon en het jeugdkampioenschap door. Met meer dan 60 deelnemers was de opkomst een groot succes. Rhune Vansteenkiste maakte haar favorietenrol bij de jeugd dames ruimschoots waar en eindigde met meer dan een minuut voorsprong op Elena Debouck op de eerste plaats. Bij de heren ging Alec Segaert met de eer lopen, voor een verdienstelijke Viktor Rooze. Nieuw dit jaar was de triotriatlon bij de jeugd, op deze manier wordt triatlon nog toegankelijker gemaakt en kunnen nog meer scholieren eens proeven van deze sport!

Het hoofdprogramma was natuurlijk het clubkampioenschap en vanaf 15u00 vertrokken de eerste deelnemers voor ruim 20 km fietsen en 5 km lopen. Bij de battle werd het een strijd tussen Dominiek Claerbout en een reeks aanstormende dames, met vooral Evelyn Degrendele in een prominente rol. Niettegenstaande een sterk loopnummer kon Evelyn het gat op Dominiek niet meer dichten, zodat hij dit jaar met de eer ging lopen. Matthijs Lecluyse werd nog verrassend derde dankzij een heel sterk fiets- en loopnummer.

Bij de heren vertrok Hannes Cool met één ambitie: zo snel mogelijk de achterstand op Stan en Kasper goedmaken. Ook Ward Vande Capelle, Jasper Sabbe en Rémi Demyttenaere gaven zich nog niet gewonnen en streden mee voor de ereplaatsen. Nogal gauw bleek echter dat er geen maat stond op Kasper Lagae. Met zijn mat groene bolide fietste hij het hele deelnemersveld op een hoopje en na een indrukwekkende loopstart kon hij zijn voorsprong vasthouden tot het einde. Opdracht volbracht voor Kasper Lagae die zich meteen na zijn comeback in de Izegemse Triatlonclub tot clubkampioen kon kronen. Bij de dames beloofde het ook nog een spannende strijd te worden met een ambitieuze Ine Couckuyt die tijdens het fietsen vol doortrok om de achterstand op Charlotte Deldaele te verkleinen. Dit lukte enigszins, maar door een sterk loopnummer werd Charlotte Deldaele verdienstelijk clubkampioene, gevolgd door Ine Couckuyt en een verrassende Jonie Vanhoutte op de derde plaats.

Uitslag

Kasper Lagae 57’55”
Hannes Cool 58’21”
Vandendriessche Stan 58’31”

Charlotte Deldaele 1u04’01”
Ine Couckuyt 1u04’54”
Jonie Vanhoutte 1u09’56”